Herontwikkeling Servatiuskerk Wijbosch

Abeco "sterk in ontwikkeling" heeft in samenwerking met architectenbureau Woudstra architecten een plan ontwikkeld voor de herbestemming van de Sint-Servatiuskerk in Wijbosch en het voormalige terrein van ‘De Geut’ dat door het Parochiebestuur is uitverkoren om te worden gerealiseerd.

Voor Jeroen Bestebreurtje en Steven en Woudstra stond vanaf het begin vast dat het kerkgebouw van grote emotionele waarde is voor de bewoners van Wijbosch en dat de uiterlijke verschijningsvorm diende te worden gehandhaafd. Wel kunnen hierbij vormen worden toegevoegd, teneinde een woonprogramma mogelijk te maken. Het plan bestaat eruit om de hoofddraagconstructie te laten staan en hier tussenin lichte massa's te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld uit houtskeletbouw bestaan en vormt een mooi contrast met de steenachtige uitstraling van de kerk. Door een beperkte bouwmassa aan het kerkgebouw toe te voegen ontstaat er de mogelijkheid in het midden van de kerk een atrium te maken, waarbij er van bovenaf daglicht kan worden opgevangen. Op deze wijze biedt de kerk ruimte voor 9 gezinswoningen en 4 ruime appartementen. Daarnaast wordt de doopkapel als veldkapel gehandhaafd voor alle inwoners van Wijbosch, door het maken van een directe buitendeur. Het resultaat is een prachtig spel van licht en ruimte in het hart van de voormalige kerk, zonder dat de oorspronkelijke hoofdvorm wezenlijk wordt veranderd.

Op het achterliggende terrein worden door de bedenkers van het plan 12 betaalbare, energiezuinige rijwoningen geprojecteerd met een vrij uitzicht op de landerijen.